top of page

UVU Noorda Theater

Description:

The design for Utah Valley University's Noorda Theatre provided flexibility through innovation. The 45 foot high theater allows a myriad of options for audience, scene and stage layout. This new black box theatre, on the UVU Campus includes a flexible seating system that can be arranged with the actors in the center with seating on two, three or four sides or as a traditional proscenium. The main theatre has black walls, ceiling and floor. Spectators are much closer to the actors since there is no formal stage and plays can be set quickly. Instead of a traditional catwalk, the team designed a state-of-the-art walk-on ceiling grid made of woven stainless steel cables. It allows technicians to adjust lights rapidly and safely above the 17 foot high net. The project also included an extensive renovation to the existing theater area, involving a white-box theater, green rooms and theater scenery shops.

AIA Honor Award Receipient - 2010

Client:

Utah Valley University

Orem, UT

Location:

18,800 SF

Size:

$2,000,000

Cost:

Completed:

July 2009

Photographer: Scot Zimmerman

Similar Work

bottom of page